Verandering

en verbreding

klassieke Bibliotheek

Resultaten in cijfers

In 2020 werden er 96.316 bezoekers geregistreerd tijdens de openingsuren van de twee bibliotheken.

Gehele jaar 2019 Gehele jaar 2020

Uitlening

De uitlening van boeken en andere materialen, fysiek of digitaal, is en blijft een belangrijke taak van de Bibliotheek. Ruim 96.00 bezoekers bezochten de Bibliotheek Wierden en Enter in 2018. Door de klassieke uitleenfunctie effectiever en efficiŽnter in te richten kunnen we tijd , geld, ruimte en expertise inzetten op nieuwe klantbehoeften en op de maatschappelijk-educatieve functie van de Bibliotheek. Uitgangspunt hierbij is dat we focussen op de waarde voor de klant binnen de landelijke programmalijnen jeugd & onderwijs, participatie en persoonlijke ontwikkeling.


Collectie

De boekencollectie wordt zorgvuldig beheerd volgens de daarvoor geldende normen; oude boeken maken geregeld plaats voor nieuwe. Materialen die niet in onze Bibliotheek aanwezig zijn kunnen bij andere Bibliotheken in het land worden aangevraagd. 94.98 % (95% is de norm) van de reserveringen wordt binnen de stichting geleverd. 4.92% via de collectie van andere Bibliotheken in de Provincie en 0,1 % wordt geleverd door Bibliotheken buiten de Provincie Overijssel. In of via de Bibliotheek zijn de door de Koninklijke Bibliotheek geleverde digitale (informatieve) bronnen te raadplegen, zoals het financieel dagblad, de uittrekselbanken en het theorieexamen rijbewijs.


Digitaal lezen en luisteren

Het landelijk aanbod van e-books neemt toe. We zien het gebruik van e-books geleidelijk stijgen. Dit jaar hebben 332 actieve leden uit Wierden gebruikgemaakt van het landelijk aanbod. Het aantal uitleningen steeg van 4.752 naar 4.772 digitale uitleningen in 2018. In Nederland worden door de Koninklijke Bibliotheek en de openbare bibliotheken via het landelijk platform 3.500.000 e-books uitgeleend.


Passend lezen

Passend lezen is een dienstverlening voor mensen die moeite hebben met het lezen van een fysiek boek, omdat ze slechtziend of blind zijn. De collectie bevat grootletterboeken, meer dan 75.000 gesproken boeken, 175 kranten en tijdschriften en bijna 1.000 hoorspelen. Ook zijn er ruim 14.000 boeken en 80 kranten en tijdschriften voor braillelezers beschikbaar. Bovendien zijn 45.000 gesproken boeken online beschikbaar, die via streaming beluisterd kunnen worden.


Spreekuren en gebruik van de ruimte door derden

Er zijn tien OV -spreekuren gehouden door OV-ambassadeurs in de Bibliotheek Wierden. In totaal bezochten 36 mensen deze spreekuren De Bibliotheek wordt gehuurd voor bijeenkomsten van de GGD, de Passie en de Culturele Raad.


Website, nieuwsbrief en social media

In het najaar werd de nieuwe website in gebruik genomen van de Bibliotheek Wierden. Uitgangspunt vormen nu de activiteiten in het kader van de maatschappelijk-educatieve Bibliotheek. Het raadplegen van de catalogus, verlengen en reserveren zijn mogelijk via de website. Via de website kunnen klanten door klikken naar de online bibliotheek, die e-books en luisterboeken beschikbaar stelt. De Bibliotheek is verder te vinden op Facebook. Facebook is hiervan met ruim 450 volgers het belangrijkste medium. Maandelijks versturen wij een digitale nieuwsbrief naar onze leden, die daarvoor toestemming hebben gegeven. Voor de lokale krant De Driehoek werd maandelijks een column geschreven om diverse diensten van de Bibliotheek onder de aandacht te brengen.

Terug naar startpagina

Vorig artikel

Participatie en persoonlijke

Volgend artikel