Participatie

en persoonlijke

ontwikkeling

Taalpunt

Het Taalpunt is een samenwerkingsovereenkomst tussen De Bibliotheek Wierden, Stichting De Welle, Stichting Lezen en Schrijven, ROC van Twente en de gemeente Wierden. Er waren eind 2018 25 cursisten en 18 vrijwilligers actief. Stichting De Welle heeft eind 2018 een aanvraag gedaan voor extra subsidie vanwege de grote belangstelling voor het Taalpunt. Deze aanvraag is niet gehonoreerd door de gemeente Wierden. Een Taallunch werd georganiseerd door de Bibliotheek Wierden en Stichting de Welle op 15 februari 2018. Voor deze bijeenkomst waren uitgenodigd: de lokale politieke partijen, de bondgenoten, een taalambassadeur, enkele cursisten en hun begeleiders. De aanwezige Taalambassadeur, de taalcoaches en de cursisten hadden een duidelijk en goed verhaal voor de politiek. De genodigden luisterden aandachtig en stelden vragen. Het was een goede bijeenkomst. In de stuurgroep is besloten om ook in 2019 een Taallunch te organiseren.


Computercursussen

In totaal zijn vier cursussen Klik & Tik (zes lessen) gegeven in de beide Bibliotheken. In totaal volgden 20 personen de cursussen. Voor de cursussen Digisterker was dit jaar geen belangstelling.


Nederland Leest

Het motto van Nederland Leest was dit jaar: Je bent wat je leest. Met verhalen/artikelen over voeding. In het geschenkboek belichtten vijf op culinair gebied bekende Nederlanders vijf aspecten van eten. Voor volwassen leden van de Bibliotheek werd het boek gratis ter beschikking gesteld.

Nederland Leest

Blinddate

Naast het Zomerlezen voor de kinderen hebben we voor de volwassenen ook een activiteit georganiseerd met als doel het lezen te bevorderen tijdens de vakantiemaanden. Vanaf eind juni stonden er honderd verrassingstassen met boeken klaar voor de leden van de Bibliotheek Wierden en Enter. Uiteindelijk zijn er 89 uitgeleend. In de tas zat een enquêteformulier. 30% van de formulieren is weer ingeleverd. Op twee na was iedereen positief over deze actie.


Lezing over autisme

Om alle geïnteresseerde ouders, grootouders, broers, zussen en leerkrachten te helpen en uitleg te geven over wat autisme nou precies inhoudt, organiseerde Bibliotheek Wierden op 11 oktober een autisme-avond m.m.v. Anneke Doornbos en Stichting MEE. Anneke Doornbos uit Wierden schreef het boek ‘Nest met spiegelei’ over haar ervaringen met haar autistische dochter. Tijdens de avond vertelde zij hierover en beantwoordde zij als ervaringsdeskundige de vragen van geïnteresseerden. Een medewerker van MEE gaf uitleg over wat autisme inhoudt en wat bijvoorbeeld de grootste verschillen zijn tussen iemand met autisme en iemand zonder. De lezing werd bijgewoond door veertig mensen. Een vervolg vindt plaats in 2019.


Boekenweek 2018: bezoek natuurfotograaf Ruben Smit

Ruben Smit, ecoloog, natuurfotograaf en regisseur van o.a. De Nieuwe Wildernis, kwam op 10 maart naar het Akkerhus in Ypelo om te vertellen over zijn werk als filmmaker. De Bibliotheek hield de lezing in verband met het thema van de Boekenweek, de natuur. Aan de hand van zijn nieuwe film ‘Wad, overleven op de grens van land en water’, die in het najaar van 2018 uitkwam, vertelde hij over zijn werk als regisseur. Na afloop van de lezing bestond de mogelijkheid om met Ruben mee te lopen naar de waterbuffer, waar hij tips en trucks gaf op het gebied van fotografie.

Ruben Smit - natuurfotograaf

Mamacafé

Het Mammacafé wordt maandelijks gehouden in de Bi bliotheek van Wierden. De Bibliotheek organiseert de cafés in samenwerking met de verloskundigenpraktijk beWonder en de gemeente Wierden. Tijdens de maandelijkse cafés is er niet alleen veel aandacht voor lezen en voorlezen, maar ook voor opvoed- en gezondheidsvragen. Verschillende deskundigen haken bij deze ochtenden aan om hun kennis te delen. Een greep uit de onderwerpen van dit jaar: kindercoaching, Dunstantaal, samen eten en bewegen en opvoeden in realtie tot multimedia. In het afgelopen jaar bezochten 66 ouders met 87 kinderen deze bijeenkomsten.


Digicafé

Het tweewekelijkse digitale inloopspreekuur op vrijdagochtend in de Bibliotheek Wierden loopt goed. In totaal bezochten 240 mensen deze bijeenkomsten onder leiding van vrijwilligster Alice Zandbergen.


Biblioscoop

Acht keer per jaar werd er een film vertoond voor volwassenen in Bibliotheek Wierden. Voor het eerst dit jaar werden er twee boekbesprekingen gehouden gebaseerd op een verfilmd boek. Op dezelfde avond wordt zowel het boek besproken maar ook de film vertoond. Hiervoor is er groeiende belangstelling.114 bezoekers woonden een filmvoorstelling bij.

Verandering en verbreding

Vorig artikel

Jeugd en onderwijs

Volgend artikel